Ο καφές πρέπει να προστατεύεται από το φως, την ζέστη και την υγρασία. Το οξυγόνο αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό του καφέ, προκαλώντας του οξείδωση και ταχεία φθορά. Αποθηκεύετε τον καφέ σε αεροστεγές δοχείο, σε δροσερό, ξηρό μέρος μέχρι και δύο βδομάδες. Ο καφές στο ψυγείο θα διατηρηθεί πιο φρέσκος.
Η διαδικασία της άλεσης είναι εξαιρετικά σημαντική και πρέπει να γίνεται με τρόπο ώστε να διατηρούνται τα πολύτιμα συστατικά του καφέ και μετά την άλεση. Γενικά, όσο πιο γρήγορη είναι η διαδικασία προετοιμασίας του ροφήματος, τόσο πιο λεπτός πρέπει να είναι ο καφές. Ο espresso που ετοιμάζεται σε 25 δευτερόλεπτα, έχει πολύ λεπτό κόψιμο. Η καφετιέρα με έμβολο (French press) χρειάζεται περίπου 4 λεπτά και για καλύτερο αποτέλεσμα χρειάζεται ένα χοντρότερο καφέ από τον espresso. Η ηλεκτρική καφετιέρα (drip machine) θέλει ακόμα πιο χοντρό καφέ και συνήθως χρειάζεται 5 με 10 λεπτά για την παρασκευή του καφέ.
Για ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου χρησιμοποιείστε 2 κουταλιές του γλυκού φρεσκοαλεσμένο καφέ (7γρ για κάθε φλιτζάνι). Ύστερα προσθέστε ζεστό, σχεδόν βραστό νερό. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα εξαιρετικό φλιτζάνι καφέ με πλήρη απόσταξη των αρωμάτων του καφέ. Για έναν ελληνικό καφέ, χρησιμοποιείστε 1 γεμάτη κουταλιά του γλυκού (4,5γρ), πολύ λεπτοκομμένου καφέ. Ενώ για έναν espresso (7 γρ) ψιλοκομμένου καφέ ανάλογα με την μηχανή που χρησιμοποιείτε.
Για ένα απολαυστικό φλιτζάνι καφέ πρέπει να χρησιμοποιείτε νερό φρέσκο και ουδέτερο, χωρίς άλατα και χλώριο. Ο καφές σερβίρεται ζεστός (γύρω στους 60 βαθμούς Κελσίου) αλλά όχι βραστός που δίνει σαν αποτέλεσμα μία πικρή γεύση. Η καφετιέρα πρέπει να διατηρείται καθαρή, ώστε να μην αλλοιώνει την ποιότητα και γεύση του καφέ. Καθαρίζετε την καφετιέρα τακτικά με φιλικά για το περιβάλλον υλικά, ώστε να απομακρύνονται τα άλατα, έλαια και τυχόν υπολείμματα.